Wuwejův zápisník

Jak daleko od sebe jsou směrové sloupky čili plastové 'patníky'?

07.09.2010 23:17, Wu | doprava | praktické | komentáře -

Přišlo mi užitečné vědět, jak daleko od sebe jsou směrové sloupky - třeba k odhadu rychlosti jízdy. Nebo změření délky pochodu po silnici... Jenže nemám tak dlouhé pásmo ani provázek, nehledě na to, že taková věc bude určitě normovaná.

A také že ano, značení u silnice popisuje technická norma ČSN EN 12899-3, harmonizovaná s předpisy EU. Její text si ovšem jen tak nepřečtu, neb je za poplatek a dávat několik set korun za jedno nahlédnutí na informaci, kterou až zas tak moc nepotřebuji, je plýtvání (teď už víte, proč jsem se zase rozčiloval nad prodáváním technických norem).

Kupodivu nejsem sám, koho to zajímá, a proto se mi na internetu povedlo najít oskenované dvě stránky ze slovenské technické normy STN 73 6101, v níž jsou mimo jiné definované i ony směrové sloupky. S předpisy EU je harmonizovaná také, tudíž ji mohu bez obav použít jako zdroj informací. Odpověď tedy zní: „Podle situace, převážně však 50 metrů.

Vzdálenost je různá v zatáčkách. Na rovině a v zatáčce s poloměrem větším než 1250 m (včetně) je 50 m, u poloměru menším než 1250 a větším než 850 m (včetně) 40 m, interval 850 až 450 m včetně má sloupky vzdálené 30 m, 450 až 250 m (včetně) 20 m a dvojice 250 až 110 m (včetně) sloupky 10 m. Prudší zatáčky (asi) nejsou definované.

Jinak ovšem norma myslí na všechno - šířka, výška, barva, úhel mezi viditelnou plochou a rovinou příčného řezu vozovky (10%), vlastnosti materiálu, umístění černého pruhu, odrazek.

Při hledání jsem narazil i na web, nabízející novinku - pružný směrový sloupek. Po nárazu se vrátí do vertikální polohy (až 1500 nárazů v obou směrech), měl by být proti nárazu, teplotním extrémům i barevným změnám velmi odolný. Jen by mě zajímalo, jestli je také tak odolný proti vandalům, vytahujícím směrové sloupky cestou ze zábavy. Moment... prý je, odolný proti vytržení, pro demontáž nutno vyvinout sílu větší než 500 Kp (Kp? Co to je za jednotku?) To jsou věci. Teď už bych ho jenom chtěl někde vidět naživo.

12345
1283894220000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online