Wuwejův zápisník

Access denied při mountování NFS

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
martas72
2019-12-20 10:43:43
Ahoj, děkuji moc, doma vyzkouším, je možné, že při otevírání souboru nějaký detail přehlédnu. Každopádně po mnoha letech se znovu seznamuji s Linuxem a kolegové v práci tvrdí, že se s ním kamarádit budu :)
Wu
2019-12-20 09:08:06
Ahoj, to, co popisuješ, je problém s encodingem, a různé znakové sady podporují prakticky všechny editory. Gedit tu nemám, ale jsem přesvědčený, že to umí.

Zkus soubor otevřít přes menu, při otevírání souboru by tam mohla být možnost kódování vybrat (vyber windows-1250 nebo CP-1250).
Editory taky mívají někde v menu View nebo File možnost kódování změnit / znovunačíst v jiném.
martas72
2019-12-20 08:53:06
Zdravím, tento dotaz nesouvisí s tématem článku, pouze s Linuxem jako takovým. Existuje nějaká alternativa Windowsího Notepadu pod Linuxem tak, aby dokázala zpracovat všechny české znaky? Zatím se tomuto mému ideálu nejvíce přiblížil gedit, který ovšem z textů vytvořených ve Windowsím prostředí nepřečte korektně znaky š, Š, ž, Ž a místo nich zobrazuje takové jako obdélníky (naštěstí pro každý z nich je ten obdélník jiný, takže Find&Replace dá vše do pohody); každopádně kdybys věděl o aplikaci, která to pod Linuxem správně přečte a zobrazí všechno, budu jen rád.