Wuwejův zápisník

Jak píšu o knihách

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2014-05-14 00:56:19
To vůbec není off topic, naopak, je to důležitá poznámka. Respekt je vždy na místě - a bez názoru je recenze jen těžko použitelná. Ale někdy se to vyvažuje těžko :) (http://blog.wuwej.net/2014/02/12/dvanactero-nejhorsich-knih.html)
jm
2014-05-12 10:29:21
Při psaní o knihách mám jediný problém: jak napsat jasný názor a současně nenechat pochybu, že respektuju práci autora, který vytvořil nějaké dílo.

Mým cílem je, aby toto oboje co nejlépe koexistovalo v mých článcích na blogu. Postupem doby jsem si ujasnil, že na blogu se odpustí (nebo přinejmenším já sám sobě si odpustím) všemožné chyby a nedostatky; že to nemusí být 100% spolehlivý zdroj informací, ale na blogu by měl vždycky být formulován jasný názor.

Uznávám, že je to off topic, protože to není problém technický:-)
Wu
2014-05-10 00:44:39
fialka: eKnihy čtu na mobilu a rovnou to vykopírovávám do MobisleNotes, které mají mobilní i webovou verzi a doma to jen překopíruju do NoteCase, ty jsou v pohodě.

Anidea: vida, online OCR, kdo by to byl řekl, díky. Nebýt vypěstované nedůvěry k internetu - cokoliv někam pošlu, to tam zůstane a zůstane o tom stopa -, používal bych to.
Takhle si budu muset rozchodit OCR lokálně. Nebo dál opisovat :)
Lafi
2014-05-09 10:43:40
Díky za odpověď. Na recenzi se mrknu, ale asi mi nezbyde než si načíst dokumentaci (potřebuju právě to XML).
Anidea
2014-05-08 21:56:09
OCR online je třeba na http://www.newocr.com/ a nemusí se nic instalovat.
fialka
2014-05-08 15:27:56
Pokud čteš e-knihu, můžeš kopírovat z té knihy - přes program Calibre. Někde tady na blogu jsi o něm psal, jako že ti nepřipadá užitečný nebo tak něco, ale na tohle je dobrý.
Pokud je kniha jen papírová, tak neporadím. Opisuju jak ve škole za trest :-(.
Wu
2014-05-06 23:00:47
Anidea: určitě byla, koneckonců když někdo napíše knihu, o důslednosti a dotahování věcí do konce ví své.

Ohledně OCR - doteď jsem ho na Linuxu nerozchodil. Ne že by to nešlo, ale má to příliš vysoký práh :). Abych se do toho pustil, musel by ten text být tak dlouhý, že by opsání trvalo déle než nastavení.
(samozřejmě vím, že už při druhém opisování by se to vyplatilo, ale... iracionalitu máme vrozenou :))
Wu
2014-05-06 22:54:18
Lafi: to jsem rád. Co se týče jEditu, kdysi jsem do něj nacpal spoustu pluginů, formátování XML, například, ale postupem času jsem zůstal u jediného - BufferTabs. Protože to přepínání editovaných souborů, co tam má standardně, je vážně příšerné :).

Odkazy na seznámení nemám, tedy ne aktuální - ale před nepočítaně lety jsem se o něm dočetl u Hulána: http://myego.cz/item/jedit-editor-co-je-schopen-nahradit-pspad

Makra pro inteligentní vkládání tagů jsem si naprogramoval, mám udělané všechny co obvykle potřebuju (odstavce, citace, odkazy, odrážkové seznamy, ukázku kódu) a tam kde to mělo smysl, jsou i trochu inteligentní. Odstavec například řeší typografické detaily jako jsou tvrdé mezery nebo pomlčky.
Anidea
2014-05-06 22:29:42
Úžasný. Taková důslednost! Té bych asi nebyla schopná. A jak to složitě publikujete... K těm citacím, co opisujete - to určitě znáte a máte nějaký důvod to nepoužívat, ale pro jistotu: naskenovaný text se jednoduše převede do textového formátu nějakým OCR prográmkem.
Lafi
2014-05-05 20:25:38
Napsal jsi hodně zajímavý článek. Občas napíšu nějaké zhodnocení (nejen o knihách) a pár nových "vychytávek" jsem se od tebe dozvěděl :-) Asi nejvíc mě zajímá jEdit, doslova před pár dny jsem se o něj začal zajímat. Měl bys nějaké tipy nebo odkazy na seznámení s jEditem? Případně oblíbené Pluginy? Předem díky za odpověď.