Wuwejův zápisník

Poněkud monotematická předvolební kampaň

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Marketing
2019-02-17 15:17:59
Wu
2013-10-17 01:53:09
Lafi: aha, jasně, co versus jak a otázky "jak budete řešit problém penzijní pasti" apod.
Ale to je spíš neobratný zápis, na začátku definuje, čemu říká "jak" - provoz, provedení. Kdežto ty otázky, byť začínají slovem "jak" se ptají na to, "co" dělat a v jakém rozsahu.

Kompas je užitečný, díky.
Lafi
2013-10-14 17:59:41
Díky za odkaz na pro mě nový projekt Pavla Kohouta. Zírám na jeho posun od kapitalisty k politikovi. Jestli mám dobrou paměť, je to ten P.K. z Partners?

Konzervativní chápu, ale u slova liberální se dost měnil význam, dnes je to vlastně pravý opak původního významu, takový malý newspeak. Co mi dává smysl je třeba politický kompas: http://liblog.alesuv.net/kompas.php

Hlavenka ve svém článku velmi zjednodušuje a také si protiřečí. V jednom odstavci píše o důležitosti odpovědi na otázku "co", aby se hned pod ním vyptával "jak". A nakonec Babiš. Co on s tím má společného?
Wu
2013-10-14 00:43:41
Co tohle? http://www.novaustava.cz/clanky/maly-politicky-kompas

Úvod u Hlavenky je schválně absurdní, to bych nebral jako bernou minci, důležitý je zbytek článku.
Lafi
2013-10-13 23:11:17
Asi budu opět za rebela, ale kde se v lidech bere ta touha ovládat druhé? Třeba skrz daně. Nějaký "stát" zřejmě potřebujeme. Co mi však vadí je, když dostatečně velká skupina lidí ochotně dá svou svobodu do rukou někoho jiného a nutí k tomu i ostatní, kteří s tím nesouhasí.

Pořád zkouším dát význam slovům pravice a levice, ale nejde mi to. Kdo mi pomůže, budu mu vděčný, opravdu.

K článku "Proč nejde stát řídit jako firmu". Hned úvodní odstavce mi přijdou, jak se říká "mimo mísu". Auto si vybírá je to co se mu hodí, a celý úvod na mě působí dost manipulativně. Ale souhlasím s nadpisem, stát není firma a ani nemůže být.
Wu
2013-10-07 01:35:25
Pěkná shoda :).
Bezradnost je ovšem celkem na místě, pravice je na tom prachbídně.
U levice mě pobavilo lakonické shrnutí Tomáše Peciny (http://slepeckahul.pecina.cz/2013/10/volby.html): "sociálně-demokratická levice je rozštěpena na stranu bez vůdce a vůdce bez strany" :)

(A Tribunovo shrnutí mě pobavilo celé, hodnocení jsou trefná http://tribun.name/2013/10/05/volebni-gulas-rocnik-2013)
Kojot
2013-10-06 21:54:00
Musím říci, že mě baví bezradnost pravičáků pokud jde o to, koho volit. Nakonec budou stejně volit TOPku, protože Svobodní nemají šanci, a pak budou nadávat. Tentokrát to máme lepší my levičáci, ČSSD i KSČM jsou strany volitelné bez větších rozpaků.
Moje volební kalkulačka: http://jdem.cz/8c3s5
Wu
2013-10-01 01:40:20
A ještě jeden odkaz na Hlavenku - manuál zoufalého voliče http://www.bloc.cz/bloccz/art_383/manual-zoufaleho-volice.aspx
(rozbor koho volit)
Wu
2013-10-01 01:39:09
Lafi: v zásadě souhlasím, ale obávám se, že na rozhodování o státním rozpočtu nebo výši DPH malé skutky v našem bezprostředním okolí nestačí. O tom je bohužel politika, poěkně to shrnul Jiří Hlavenka tady: http://www.bloc.cz/bloccz/art_381/proc-nejde-stat-ridit-jako-firmu.aspx
Lafi
2013-09-27 18:45:16
Takové mrhání energií už mě nechává klidným. Naštěstí! :-) Je zajímavé, jak spousta lidí řeší koho volit. A je to pořád dokola. Chci aby se stalo, případně nestalo to a to. Dám hlas libovolnému politikovi a očekávám že něco za mě udělá. To je sice pohodlné, ale hlavně nefunkční. Podle mého názoru by měl každý kdo chce měnit svět, začít především u sebe. Třeba pozdravit souseda, uklidit před vchodem, nebo někomu nezištně pomoci. Jeden by se divil, jaké tyhle malé skutky dokáží v našem bezprostředním okolí divy, zvášť když je takové jednání doslova nakažlivé :-)
A nakonec třeba zjistíme, že politiky vlastně ani nepotřebujeme, protože naši spasitelé jsme my sami, ne někdo jiný.
Wu
2013-09-27 00:12:54
lojzo: vůbec nevím, ale i kdyby byly, víme jak se to dělá - sleva od reklamní agentury a už se jede. Mimochodem na jednom z těch billboardů byl i z druhé strany :)

jm: to mě překvapuje, že tam daně chybí (ještě jsem si nový test nedělal), v minulých testech určitě neco v tom smyslu bylo. Jinak souhlas, určitě by mohla být přesnější. Ale páčit ze stran odpovědi nebo v jejich programech hledat vyjádření postoje k té které věci musí být pěkná dřina.


HC: taky jsem tam měl pár výsledků, které jsem nečekal :)

Jago: Kalkulačka je podle mě skvělá v tom, že pomůže zorientovat se v postojích stran, aniž bych přečetl všechny programy. Realita je pak jinak, to jo, ale je to nedodržováním programů stranami.
Jago
2013-09-26 18:06:47
Volební kalkulačky pokládám za ftákovinu. V reálu pak je stejně (skoro) všechno jinak. :-(
HC
2013-09-25 18:47:58
Inventura hlasování u Volební kalkulačky mě hodně pobavila. Názorově nejblíž mi dle ní je bývalý VéBák Standa Huml :)
jm
2013-09-25 13:35:22
dodatek: články "koho nevolit" nejsou zajímavé, protože to každý ví.

Jediná zajímavá otázka, kterou však nestačí napsat impulsivně a je nutno si lámat hlavinku, je, koho volit takticky. Tzn. koho mám volit (i když je mám stejně málo rád jako kohokoli jiného), když chci, aby se stalo XY. Což je pořád ještě optimistické. V praxi budu volit s cílem, abych YZ zabránil nebo to aspoň ztížil.
jm
2013-09-25 13:27:50
Tato kalkulačka mi připadá prachbídná,

- úplně mlčí o daních, nemluvě o praktických věcech, které se pořád mění: paušály na osobu, paušály na děti, paušály na manželku v domácnosti - víc - stejně - míň,

- mlčí o progresivním zdanění,

- mlčí o potírání/povolení švarcsystému,

- prakticky se vyhýbá zahraniční politice, i když ta budí hodně emocí - Sýrie, vstup Turecka do EU,

- chybí otázka na změnu pravomocí prezidenta republiky, která se přitom hodně diskutuje,

- nic o energetice kromě uhelných limitů, nic o podpoře OZE.
lojzo
2013-09-25 07:30:55
K tej fotke: Tomu hovorím účelne vynaložené peniaze! :-/
Mimochodom, u vás nie sú prostriedky na kampaň zákonom obmedzené?