Wuwejův zápisník

Matěj Bekera, Jan Ivanega, Veronika Schiebelová: Cesta k modernímu městu

26.09.2024 22:09, Wu | knihy | architektura | komentáře -

obálka Cesta k modernímu městuMimořádná publikace historiků z pardubického muzea mapuje hektické stavební období let 1882-1945.

V nich vzniklo velké množství budov, které dodnes vykreslují tvář města. Zároveň se už prosadilo urbanistické plánování, takže stavby jsou promyšlené, zapadají do rázu okolí nebo ho dotvářejí. Jako například dnešní Komerční banka, původně Anglo-československá banka:

Památková komise pro Čechy akceptovala Gočárovy plány z roku 1923, ale chtěla snížit pultovou střechu a více upozadit horní patro ve prospěch dominantní pohledové partie Zelené brány. Z toho důvodu architekt navrhl opláštění druhého patra měděným plechem a zvolil stejný materiál pro střešní krytinu, aby to korespondovalo se sousedním symbolem města. Na základě doporučení komise a přání stavebníka volil Gočár větší členitost fasády, kdy sloupy osadil stylizovanými hlavicemi a více geometricky dekoroval druhé patro. Toto řešení svým dobrozdáním podpořil také architekt sousední městské spořitelny František Roith. (Str. 205)

Na titulní fotografii k popisu stavby je to opravdu pěkně vidět – zelená střecha, nejvyšší patro navazující na bránu i další budovu:

Cesta k modernímu městu, str. 204

Po úvodní stránce následuje textový popis, který u významnějších staveb pokračuje i na další dvoustránku a je doprovázen další obrazovou dokumentací, třeba stavebním plánem nebo dobovými fotografiemi, jako u pardubické sokolovny:

Cesta k modernímu městu, str. 180-181

Tu, když jsem nedávno šel kolem, jsem nevěřícně obcházel a kochal se tím, jaký obří chrám to je (a chtěl jsem o ní psát článek, jenže s touhle knihou to jaksi pozbývá smyslu). Autoři chrámové pojetí potvrzují:

Projekt hlavního sportovního svatostánku města dostalo na starosti tvůrčí duo Václav Šantrůček a Antonín Mendl. Stavbu architekti pojali jako chrám sportu, proto citovali typické prvky moderního klasicismu, které v původním dekorativnějším plánu kombinovali s elementy pozdního art deca. Odkaz ke klasické architektuře vyjádřili už v samotném průčelí umocněným obrovským tympanonem hlavního štítu, který původně doplnili secesní literou S. Ta se z úsporných důvodů v konečné stavbě neobjevila. Další klasickou ideou je mohutné chrámové schodiště doplněné o řadu masivních symetrických vstupních dveří. Ve starším návrhu z února 1922 architekti také počítali s rozměrnou terasou v průčelí a masivními okny, která v realizaci zmenšili. Monumentalitu stavby posiluje výrazná konzolová římsa oddělující střešní prostor. Jižní průčelí sokolovny hodlali Šantrůček s Mendlem doplnit o další rozsáhlý vchod s chrámovým schodištěm, zakončeným obloukem a figurálními plastikami. I v tomto případě stavebník upřednostnil úspornější variantu a motiv oblouku projektanti zopakovali pouze u lunetových oken. Zachovaným prvkem z prvního plánu byla také drobná oplechovaná kupole sloužící jako světlík. Východní průčelí pak autoři umocnili jemně naznačeným portikem s polopilastry a hřmotným balkónovým tělesem. (Str. 179)

Z ukázky můžete vyčíst ještě jedno specifikum zvoleného období výstavby, totiž míšení stylů. Novorenesance, moderní klasicismus, art deco, secese, kubismus, později funkcionalismus včetně nautické formy.

Kniha je rozdělená do několika sekcí, vždy s přibližně patnácti stavbami (1895-1904, 1906-1911, 1912-1923, 1924-1930, 1931-1937). Každou sekci uvádí rozkládací mapka s čísly domů, což pomáhá orientaci:

Cesta k modernímu městu, str. 19

V závěru je ještě užitečný glosář s vysvětlením architektonických prvků (kdo si pamatujeme bosáž, prampouch nebo rizalit?).

Zkrátka fascinující kniha. I když patrně jen pro pardubické, že…

Odkazy:

BEKERA, Matěj, IVANEGA, Jan, SCHIEBELOVÁ, Veronika. Cesta k modernímu městu. Pardubice: Východočeské muzeum v Pardubicích, 2024. ISBN 978-80-87151-65-5.

12345
1727381340000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online