Wuwejův zápisník

Jaroslav Rudiš, Jaromír 99: Alois Nebel

27.02.2022 20:51, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Alois NebelKomiksová trilogie mě nějak míjela. Vždycky jsem tu a tam něco zahlédl, zmínku o komiksu, pak o filmu, ale nikdy ne dost silně na to, abych se po ní začal pídit. To že jsem ji našel teď je spíš náhoda, jen jsem listoval sekcí s komiksy na eShopu. Ale náhoda šťastná, protože komiks je to mimořádný.

Na první pohled zaujme zvláštní, expresivní technika, spíš grafika než klasický komiks. Ty silné linie, velké plochy černé a bílé – jak se to asi kreslí?

Alois Nebel - kresba

A po pár stránkách pohltí silný příběh. Alois Nebel je výpravčí ze Sudet, jehož mysl občas zahalí podivná mlha a pak vidí vlaky, jezdící celým stoletím. Minulost nezmizela, pořád tu je. Knihou se proplétá tajemný pan Němý, který ukrývá něco strašného – a který je se sudetskou historií také spjatý. Kromě toho je tu spousta vedlejších narážek, obrazů, vykreslení různých vrstev společnosti, zákoutí světa i duše, komiks je hodně naplněný a rozhodně jedno přečtení nebude stačit.

K nutnosti vrátit se přispívá i drobná nevýhoda daná grafikou – někdy totiž trochu zaniká smysl. V Němého minulosti jsem se ztrácel a také ty kaleidoskopické dvoustránky, to jsem luštil - a ne vždy úspěšně.

Alois Nebel - kaleidoskop

Každopádně kniha byla intenzivní zážitek a můžu ji jen doporučit.

Odkazy:

RUDIŠ, Jaroslav, JAROMÍR 99. Alois Nebel. Praha: Labyrint, 2018. ISBN 978-80-87260-22-7.

12345
1645991460000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online