Wuwejův zápisník

Petr Kopl: Komiksový náčrtník

26.12.2021 13:49, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Komiksový náčrtníkKomiksový náčrtník Petra Kopla vycházel na pokračování v časopisu ABC, a hned na první pohled mě zaujal. Pořídil jsem si ale samozřejmě knižní vydání, aby mi nic nechybělo a abych mohl pokračovat vlastním tempem. Je to totiž kompletní kurz základů tvorby komiksů čili cartooningu. A kurz od mistra nejpovolanějšího, Petr Kopl patří k nejlepším českým tvůrcům (pro mě je jednička, Morgana a Morgavsa nebo Brok jsou nepřekonatelní).

Kurz probírá vše podstatné – na začátku vysvětlí pojmy, doporučí nástroje, popíše základní pravidla. Třeba to, že v komiksu vše vypráví a kresba by to měla být schopná vyjádřit sama, bez textu. A že je tím pádem třeba umět nakreslit personifikované scenérie; interiéry, vypovídající o jejich majiteli; dveře, které naznačují co se za nimi skrývá; a tak dále.

Pokračuje jednotlivými aspekty kresby hrdiny – tvorba archetypu, hlava a úhly pohledu, oči, stárnutí hrdiny, ruce, nohy, postava. Stejně tak podobou jeho pomocníků a nástrojů – pes, kůň, pták, polarita koně, zbraní, symboly a atributy. Nesmíme zapomenout ani na antihrdiny – hlavní padouch, jeho nohsledi, čaroději a čarodějnice, barbaři, bandité…

Ale komiks není jen obsahová kresba, proto kurz pokračuje povídáním o panelech, bublinách, letteringu, zvucích. Také tvorba příběhu je učiněná věda – strip, účelovost při ulehčení práce, dynamika, znázornění pohybu a kalkulování s ním, grafická osnova příběhu, scénář:

Tohle je jeden z problémů současných a zejména českých komiksových scénáristů. Odevzdávají totiž scénář ve formě povídky. Normální beletrie mluví ale úplně jiným jazykem než komiks. To už jsme si vysvětlili. Pokud kreslíř nedostane scénář rozčleněný na jednotlivé tabule a panely, je donucen ho adaptovat. A jelikož má komiks jiné vyjadřovací prostředky, bude se muset dopustit změn, protože bude-li se předlohy držet doslova, nedopadne to dobře. Zůstane někde na půl cesty.

Pokud také scénárista napíše scénář jako povídku, nemůže mít absolutně představu, jak dlouhý komiks bude. A jestli má počet stran předepsaný, začne to být problém. Problém, který bezostyšně hodí na kreslíře. Ačkoli to v povídce znělo dobře. Kreslíř může dát důraz na jiné scény, než scénárista zamýšlel, a celé to přestane fungovat. Takto adaptované komiksy pak nemají správné tempo. (Str. 132)

Tím to ovšem pořád ještě nekončí; bude řeč o vytahování kontur, barvě, způsobech barvení (ale také o způsobech tisku). A samozřejmě o jednání s vydavateli – anotace, synopse, hrubý náčrt…

Protože je to kurz a zároveň náčrtník, prakticky každé téma je tvořené dvoustránkou, kde vlevo je výklad zakončený nějakým úkolem a napravo je prostor pro jeho vypracování:

Komiksový náčrtník, str. 60-61

Zpočátku jsem si pohrával s myšlenkou, že bych na blog občas pro zpestření zařadil nějakou komiksově zpracovanou příhodu ze života, něco jako Pan Wu a prasklý radiátor a tak podobně. Jenže jak jsem postupně zdolával další a další úkoly:

Kresby z kurzu 1

Bylo mi čím dál jasnější, že tudy cesta nevede. Komiks je ohromně pracný a kdybych se do toho pouštěl, musel bych každou příhodou projít asi desetkrát – nejdřív ji zažít a přežít, pak si shrnout fakta, pak rozvrhnout do panelů a napsat scénář, pak nahodit rychlé náčrtky a zhodnotit to jako celek, pak nakreslit podrobněji, pak vytáhnout kontury a vygumovat tužku, dopsat texty, nakonec vybarvit… To je opravdu dřina.

Kresby z kurzu 2

A to nemluvím o kvalitě kresby jako takové, než by to začalo vypadat k světu, musel bych kreslit stovky hodin.

Kresby z kurzu 3

Každopádně kniha je skvělá a doporučuji ji každému, kdo komiksy čte, i kdyby si žádné cvičení nezkusil. Jednak si uvědomíte, jak pracný takový komiks je, jednak už se na komiksy nikdy nebudete dívat stejnýma očima. Budete si všímat všeho – a o to více oceníte řemeslné provedení.

Odkazy:

KOPL, Petr. Komiksový náčrtník. Brno: Zoner Press, 2019. ISBN 978-80-7413-371-8.

12345
1640522940000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online