Wuwejův zápisník

Jaroslav V. Mareš: Přísně tajné skandály

19.11.2019 22:36, Wu | knihy | historie | výběr z knih | komentáře -

obálka  Přísně tajné skandályAutor je reportér a při svém pátrání po historických skandálech získává spoustu materiálů, které se už z podstaty do televizních reportáží dostat nemohou. Kniha je pak ideální místo, kde je zúročit, navíc poskytuje prostor pro osobnější vyprávění. Je to vlastně druhá publikace:

První kniha byla o záhadách kriminalistiky. Jenže ne všechny případy, které jsem zpracovával, se do této škatulky vejdou. Kriminálem to smrdělo mockrát, nicméně spíš než na mrazení v zádech přijde, jsem při probírání nevěřícně vrtěl hlavou a bavil se představou, jak se aktéři kvůli mému nežádoucímu šťourání obracjí v hrobech. (Str. 5)

Pro mě je ovšem tematicky zajímavější. Případy jsou širší než jen kriminální a rozpínají se celou historií. Věděli jste o Kateřině z Komárova, řečené Karlštejnská bestie? To je příběh úvodní a hned pořádná sonda do historie. Šlechtična, jejíž případ rozvířil Václav Hájek z Libočan (a byl za to potřestán), přiznala 14 vražd děveček a služebných, byla odsouzena k smrti. Veřejná poprava mečem by ale byla opět skandální, a tak…

Další příběhy jsou mimo jiné o falešném filmování v Čachticích (velkolepý podvod dvou mladíků, kteří si několik měsíců užívali pozornosti místních obyvatel), tajné válce psychotroniků, hledání skutečného Nikoly Šuhaje loupežníka, nových osudech známého hochštaplera Harryho Jelínka, chlebíčkovém atentátu (pokusu otrávit nacisty infikovanými chlebíčky) nebo třeba o situaci, kdy estébáci zakonspirovali svůj zásah natolik, že při přepadení policejní stanice došlo k několika přestřelkám a následnému zatčení všech „tajných“:

Dalo by se očekávat, že situaci vysvětlí víc než dostatečně předložení služebních průkazů. Jenže k nemalému zklamání zasahujících estébáků platnost průkazů neuznává ani vrchní strážmistr Šícha a nechává všechny internovat (… ).

Na místo je povolán chebský velitel SNB, poručík Konopásek. Než přijede, jsou aspoň do nemocnice odvezeni ranění. Jak už víme, dva z nich svým zraněním podlehli. Poručík Konopásek přijíždí přibližně po hodině, jenže do situace žádné světlo nevnáší. Nic totiž neví a tak se čeká dál. Dalším povolaným nadřízeným je krajský velitel Veřejné bezpečnosti z Karlových Varů. Jenže ani na krajském velení o zakonspirované akci nevědí. (Str. 213)

Případů je v knize celkem čtrnáct a bavily mě všechny. Vedle čtivého stylu je ovšem nepřehlédnutelný poctivý přístup a používání primárních pramenů, skutečné pátrání. Autor procházel archivy, kontaktoval pamětníky, navštěvoval místa a vedl rozhovory s odborníky. A vše pečlivě uvádí; podívejte se na stránky 68-69. Tmavě podbarvený je rozhovor, pod ním je přetištěný kousek archivního záznamu, napravo fotografie a mezi tím hlavní text:

Přísně tajné skandály, str. 68-69

Myslím, že Přísně tajné skandály oceníte, i když se o historii nijak zvlášť nezajímáte. Doporučuji.

Odkazy:

nakladatelství Epocha, Praha 2019, ISBN 9788-80-7557-196-0, cena 269 Kč

12345
1574199360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online