Wuwejův zápisník

Petra Prošková, Jana Ada Kubíčková, Michaela Daňková: Koučování týmu

22.10.2017 18:50, Wu | knihy | produktivita | výběr z knih | komentáře -

obálka Koučování týmuČas od času potřebuji trochu zasáhnout do práce týmu a hodilo by se mi znát nějaká doporučení a rady. Praktická příručka s podtituly „Jak my to vedeme“, „Vedení týmu z pohledu manažera i člena týmu“ a „Sdílení zkušeností“, navíc od Grady, na kterou bývá spolehnutí, vypadala slibně.

Nemám sice rád obálky s fotografiemi autorů, ale co nadělám, takový je dnes trend. Na prvních stránkách čekají medailónky autorek; Michaela Daňková je lektorka, koučka a mentorka s více než patnáctiletou zkušeností, Petra Prošková ředitelka Back Office v ČSOB a Jana Ada? Nu, to si zaslouží ocitovat celé:

Miluju tulipány a karamelovej sprchovej gel. Čokoládu mám nejradši 70%, mimo ni ještě lentilky a zelený Airwaysky a M&M's! Taky suchý Martini, Caipirinu, víno, Sangríu… a svoji práci.
Až budu velká, dodělám inženýra a sfouknu doktorát, chci černou dogu Agátu, černýho mopse Kokina a Volvo C30. A budu cirkusový umělec. A grafický designér, nebo copywriter. A taky budu studovat sinologii. A typografii, nebo komiksovou kresbu a nová média.
Tajně vzhlížím k dílu Chrise Harta a k Císařovně Cch'-si...
“ (Str. 7)

Panebože, co jsem to koupil?!

Naštěstí se ukázalo, že je to ilustrátorka a na koučování týmů se nepodílí. Kreslířka je výborná, obrázky jsou opravdu vtipné – přesto si však nemyslím, že by měla být uvedená mezi autory, ilustrace nejsou těžištěm knihy. Ale od autorek je to milé.

Následuje úvod, poděkování a pak už se pustíme do koučování. Každá kapitola je modelová situace, příběh z praxe:

  • Kvalitní manažer, který ale neodpovídá na pozdrav a nemá vychování.
  • Vedoucí, proti které se spikla část zaměstnanců a lživě si stěžuje nadřízeným.
  • Podřízená, jejíž osobní problémy se promítají do její práce.
  • Problém s nadměrným větráním v kanceláři.
  • Jaké dopady mají mohutné pompézní začátky projektů – a nedotažené konce.
  • Negativní tým s ještě negativnějším šéfem (aneb ryba smrdí od hlavy).

A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho, témat je spousta. Vždycky jedna z autorek příběh vypráví a druhá komentuje („Pohled manažera“, „Pohled kouče“), obrázek to odlehčí a na konci je půl až jedna stránka na poznámky.

Koučování týmu, str. 82-83

Naprosté plus knihy je její založení na praxi. Nic než zkušenosti, ze kterých se můžeme učit.

Také si vybavuji náš tým v mém prvním zaměstnání. Bylo nám devatenáct až třicet let a náš ředitel k nám dal paní, která byla v důchodu. Byla to jeho kolegyně, se kterou prošel kus pracovího života, jež měla pro strach uděláno, protože prošla koncentračními tábory, starala se o tři děti a psala knihy.
V té době jsem nepochopila, proč ji k nám dal. Neuměla na počítači, nemohla dělat pohybové aktivity se svěřenci, neměla noční, nezvládla tolik práce co my. Rozhodnutí ředitele jsem si vykládala tak, že ji chtěl zabezpečit na stáří. A to se mi nezdálo adekvátní. Možná že tam byl i kus jeho vděčnosti za to, co ona pro něj dřívě udělala. Ale dnes vidím, že to byl geniální tah. Ona dokázala vnést do týmu zralost. Přirozeně nás učila, že věci, které se nám zdají teď nejdůležitější, budou za pár let jinde. Učila nás shovívavosti – že ne všechno se hodnotí jen podle tabulek, že bez navázání vztahu nikdy nic nevyřídíš. Tak nás díky ní asi více braly paní na odděleních péče o děti. Řadu průšvihů, které jsme udělali díky své neznalosti, dala do pořádku.
“ (Str. 74)

Možná trochu nevýhoda je jistá „řídkost“. Prostoru na poznámky je příliš, neumím si představit, čím bych ho naplnit (nehledě na to, že do knih se nečmárá), a vlastního textu je o to méně. Ani se nenadějete a kniha bude přečtená, je to taková jednohubka. Ale až se do některé z uvedených situací dostanu, budu listovat náramně rychle! Pokud se s prací v týmu setkáváte, jedno z jaké strany, doporučuji.

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2014, ISBN 978-80-247-4871-9, cena 229 Kč

12345
1508691000000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online