Wuwejův zápisník

Laisi Finwen: Elfí rodina

18.09.2017 22:22, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka Elfí rodinaNapohled nezvyklá, útlá knížka, která vypadá jako finská fantasy nebo tolkienovská fanfikce, je ve skutečnosti soubor zamyšlení o lidských vztazích s mimořádným vhledem. Zmínky o elfech autorka použila jen jako odrazový můstek, figurují ostatně jen v citátech v úvodních kapitolách a čas od času se na ně odkáže v textu, to proto, že zaměření a smysl života elfů je jiný, než u lidí.

Lidé byli stvoření, aby vnášeli do světa změnu – aby pomáhali dotvářet jeho historii. S tím je spojeno velmi ostré vědomí sebe sama a svobodná, velmi nezávislá vůle. Posláním elfů je však vnímat, krášlit, léčit, uchovávat. Změny těžko snášejí, i když je jejich původcem někdo jiný – natožpak aby si je vynucovali sami. Průměrný elf je mnohem méně vyladěn sám na sebe a mnohem ochotnější i schopnější se vcítit do druhého. Bude mu doopravdy naslouchat, kde člověk už dávno přemýšlí, co by odpověděl. Touží ho poznat natolik, že pro něj není obtížné se mu přizpůsobit. Má nejen hluboký respekt k jeho osobním odlišnostem (z čehož plyne množství pro nás nemyslitelných morálních a sociálních důsledků) – on opravdu touží, aby existovaly. Aby měl co vnímat a objevovat.“ (kap. Smysl života)

Svět lidí je ovšem jiný a člověk postupně s rozčarováním zjišťuje, „že ti, o kterých se domníval, že jim rozumí, jsou ve skutečnosti mnohem složitější, než se zdálo. Že jim tak moc vlastě nerozumí, a co horšího, oni nerozumí jemu. Necítí se přijímaný takový, jaký je. (...) Druzí často dělají věci, které by měly určitý význam, kdyby je dělal on jim. Když je čte v tom kontextu, zraňuje ho to. Často nedělají věci, které by pro něj byly klíčové, a ani když jim to opakovaně vysvětlí, nic se nezmění. A přitom sami vyžadují věci, které jemu připadají zbytečné, otravné, ztráta času. Někdy by znamenaly i dost sebezapření. A pro nikoho přece nemohou být tak důležité, aby to za to stálo. Rozhodně ne tak důležité jako pro mě ty moje. Nebo… mohou?“ (kap. Smysl života)

Je to tak úžasně složité – elf by tím byl nadšený! A my se to můžeme naučit vnímat také. V následujících kapitolách se autorka soustředí na jednotlivé oblasti lidských vztahů. Projde nebezpečí při pomáhání druhým; ukáže, proč je stáří problematické, když se na něj díváme svýma očima, a jak svůj náhled změnit, jak vnímat stárnoucí duši a její oprostění se od současnosti (jedna z nejpřínosnějších kapitol); jak si poradit s umíráním, dětstvím, výchovou, jak se mění rodič, role lásky, výběr partnera, manželství...

Elfí rodina je takový malý, nenápadný poklad. Rozhodně doporučuji, je jen málo knih s takovým porozuměním.

Odkazy:

nakladatelství Nová Forma, Týn nad Vltavou - Malá strana 2014, ISBN 978-80-7453-546-9, cena 130 Kč

12345
1505766120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online