Wuwejův zápisník

Vladimír Kokolia: Jení

27.07.2017 21:39, Wu | knihy | komentáře -
obálka JeníVladimír Kokolia je výtvarník, malíř a kreslíř, mnoho let cvičí taiči a na svět se dívá s hlubokým zájmem - což předjímá také témata, kterými se zabývá. Formálně jde o knihu složenou z blogových příspěvků, nicméně chronologie byla potlačena (kapitoly nejsou vůbec datované), stejně jako příspěvky ‚dobové‘ a dokumentární. To, co zbylo, je mimořádně obšírná sonda do autorova myšlení, tvorby a života, přičemž jednotlivé texty jsou často velice precizní. Napříkad fascinující přehled toho, co je, nebo může být ‚taiji‘:

Běžně si lidé myslí, že pro taiji to nejdůležitější je qi, energie. O taiji mluví jako o báječném způsobu, jak získat ztracenou energii a jak ji pěstovat k dosažení zázračných výsledků.
Ti, kdo se dostali dál a všimli si ve vlastním těle, jak se přenáší síla, mohou dospět k přesvědčení, že při cvičení jde spíš o jin, sílu.
Nadšenci praktikující styl rodiny Chen přitom možná budou zvlášť zdůrazňovat peng, druh spirálové síly. Případně, aby to bylo jasnější, peng jin. Gu Liuxin rovnou říká, možná trochu z hecu, že taiji se rovná peng.
Na druhé straně ještě starší klasik Chen Xin má určitě dobrý důvod zařadit peng mezi jednu ze třiceti šesti 'nemocí' korektního použití taiji.

(..., Str. 123)

A tak dál, celé tři stránky (!), než úvahu uzavře konceptuální neuchopitelností tohoto umění.

Nebo text o zkaženém životě, tedy spíše o tom, že se zkazit nedá:

Nebo: rozbijete hračku, ale fakticky ji nepokazíte, bude-li pro vás na hraní neméně zajímavá i ve stavu nacimprcampr. Věci jsou pak zajímavé třeba i tím, že jsou o něco méně zajímavé. Nemůžete si otrávit život, protože i otrávený život je strhující.“ (Str. 166)

Úvaha nabízí několik dalších způsobů, bytí svědkem, pravé jednání, lásku. Na krátký text námětů tolik, že by se z něj dala napsat kniha. Téma života se opakovaně vrací i v dalších úvahách, Jednoduchá hra (Str. 207), Cesta a cíl ( Str. 217), Hrozba (Str. 235) nebo třeba Délka života (Str. 292).

Mohla by se též ukázat různá překvapení, jako že ve skutečnosti o hru nešlo, a vítězem se stane ten, komu o ni šlo nejmíň.“ (Str. 210)

Je tu i řada textů provokativních. Chcete vědět, proč je Marek Eben „největší průser“? Když „je přece skoro ideálním příkladem vnímavého kultivovaného moderátora – co proboha na něm může někomu vadit?  – vždyť je tolik skutečně odstrašujících příkladů.“ (Str. 61)

Nebo velká analýza umění – od legend, image, přes fáze vzniku trendu (hlasy volající na poušti, otcové zakladatelé, kvalitní umělci, teoretici,...) až po slova, která zabírají při propagaci a ve skutečnosti jsou jen floskule (sebevyjádření, komunikace, intuice, kreativita, ...).

Zkrátka, myšlenkový záběr Vladimíra Kokolii je ohromný a rozhodně stojí za čtení – rozšíří vám obzory.

nakladatelství Trigon, Praha 2012, ISBN 978-80-86159-89-8, cena 280 Kč

12345
1501184340000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online