Wuwejův zápisník

Fedora 19

26.08.2013 00:57, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiFedoru 19 jsem chtěl vynechat a jít rovnou na 20, až skončí podpora 18, přece jen upgrade co půlrok mi moc nevyhovují.

Leč není mi přáno.

Je to pár dní, co jsem večer přišel k počítači, pohnul myší, a počítač přestal reagovat. Jen dioda disku vesele zářila. Počkal jsem, jestli to není chvilkové, jestli na pozadí neběží zálohování, ale když se půl hodiny nic nestalo, počítač jsem zrestartoval. Pochopitelně nenaběhl, nenastartoval ani operační systém.

Na záchranném CD jsem našel diagnostiku S.M.A.R.T., projel oba disky podrobným testem, zkontroloval charakteristiky, vadné sektory (0) a dozvěděl se, že disky jsou v pořádku. Jednou se mi dokonce povedlo nastartovat, pro jistotu jsem udělal další zálohu (i když jsou svazky pro uživatelská data v clusteru, žádné zálohování není nadbytečné).

Při pokusu o další vypnutí se pokoušel disk tvrdošíjně a opakovaně přečíst některé sektory, ale marně:

Unable to read sector

Bylo jasné, že přišel čas reinstalace systému na zdravý disk - a byla by hloupost nepoužít ten nejnovější. Fedora 19 XFCE spin naběhl bez problémů, jen s rozdělováním disku v nové Anacondě jsem trochu válčil. Vzhledem k tomu, jak mám disky rozdělené a systém instaluji buď na jeden, nebo na druhý, používám nejsložitější možnost - určuji rozdělení a přidělení svazků manuálně. Ovládání jsem pochopil intuitivně, kámen úrazu ovšem byl, že program si mnou vybrané volby nezapamatoval a tak jsem asi dvacet minut googlil a řešil, co dělám špatně a jak se to vlastně ovládá. Zbytečně, dělal jsem to dobře, po novém spuštění instalace už vše fungovalo správně.

Protože už mám poměrně vyčerpávající "superskript" se seznamem příkazů, instalací a konfigurací, stejně jako pečlivě automaticky zálohovaný fstab, šla rekonstrukce jako po másle. Možná až příliš rychle - po nainstalování nvidia driverů a restartu grafika opět nenaběhla. K mým instalacím systému už to jaksi patří, takový folklór... Tentokrát byl problém dost zásadní, mod-nvidia se vůbec nenainstaloval, resp. nezkompiloval, používam akmod pro jeho automatické vytvoření. Patrně proto, že v předchozích verzích Fedory se mi instalovalo PAE jádro a tudíž jsem ve skriptu měl nainstalování kernel-devel-pae, kterým se modul pro klasické jádro nesestaví. Po hodině hledání na internetu, laborování s modprobe, generování ramdisku apod. jsem se dostal zase do grafického režimu a mohl pokračovat.

V grafice mě čekala ještě dvě nemilá překvapení - default prohlížeč už není Firefox a v systému není předinstalovaná java (tudíž ani java plugin pro Firefox). Javu přinesl (asi) Open Office, který doinstalovávám, ale bez pluginu a tak jsem plugin musel přidat ručně (definovat alternativu).

Jinak ale šlo všechno hladce; degradování diskového pole, odpojení svazku, vymazání superbloku, vložení a rozdělení nového disku a zapojení příslušného svazku zpátky do pole bylo přesně podle návodu.

12345
1377471420000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online