Wuwejův zápisník

Arkadij a Boris Strugačtí: Pondělí začíná v sobotu

24.06.2012 21:35, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Arkadij a Boris Strugačtí: Pondělí začíná v sobotuDílo bratrů Strugackých prakticky neznám, četl jsem jen asi dvě knihy díky tipu na již zaniklém blogu knihovnice.bloguje.cz. A teď Pondělí začíná v sobotu, ke které jsem se dostal opět poněkud oklikou. Možná víte, že před nedávnem zemřel Eduard Eck, telekomunikační specialista a odborník, ale také známý komentátor s identitou Modest Kamojedov a provozovatel webu VúčAKO. Teprve z nekrologu Petra Koubského jsem se dozvěděl, že Výzkumný ústav čar a kouzel není jen internetové pojmenování stránek, ale že pochází z této knihy, stejně jako Modest Kam(n)ojedov. A tak jsem, zvědav na předlohovou postavu i ústav, knihu sehnal a pustil se do čtení.

Nutno říct, že jsem nevycházel z údivu. Privalov jede vyzvednout své přátele do Solovce, městečka kdesi na severu Ruska, a cestou na něj zamávají dva zarostlí a poněkud zvláštně mluvící lovci. Naloží je a když v konverzaci dojdou k povolání a Privalov zmíní, že je programátor, lovci se po sobě podívají a tvrdí, že by se jim programátor hodil a že u nich má zůstat a že se mu tam bude líbit. Chtějí ho ubytovat, pak blábolí něco o tom, že na ubytovnu by se nedostal, a nakonec ho nechají u prastaré seschlé babky Nainy Ivanovny v její chaloupce. Unavený Privalov si lehne, ale celou noc se setkává s prapodivnými věcmi. Kniha na parapetu se sama mění. Pod stromem se prochází sklerotický kocour a zkouší vyprávět pohádky. A tak dále, vrcholem všeho je věčně se vracející pětikopějka. Není divu, že se fascinovaný Privalov rozhodne opravdu zůstat, starat se o ústavní sálový počítač a zároveň alespoň trochu proniknout do čar a kouzel.

Ústav je doslova přecpán bizarními postavami a postavičkami, potrhlými vědci i mágy, mytologickými postavami (soudruh občan Merlin) i maniaky, kteří konají své podivné výzkumy.

Byl to cynik a pitomec. Práce, kterou dělal za tři sta padesát rublů měsíčně, by se směle mohla nazvat eugenikou, ale nikdo ji tak nenazýval – ze strachu před konfliktem. Tenhle Gustavillo prohlašoval, že všechno neštěstí vyplývá tento, z neuspokojenosti, takže když se člověku dá, jaksi, všechno – chleba a ty... spařené otruby – nebude z něho člověk, ale anděl. Tuto přímočarou ideu všemožně prosazoval, oháněl se svazky klasiků, z nichž s nepopsatelnou primitivitou násilně vytrhoval citáty a vyhazoval a škrtal všechno, co se mu nehodilo. Svého času couvla vědecká rada pod náporem této nezadržitelné, přímo prvobytné demagogie a Gustavillovo téma bylo zařazeno do plánu. Gustavillo postupoval přísně podle tohoto plánu, pečlivě měřil své úspěchy na procenta plnění a nikdy nezapomínal na úsporný režim, na zvyšování obrátky oběžných prostředků a rovněž na spojení se životem. Proto založil tři experimentální modely: model Člověka plně neuspokojeného, model Člověka neuspokojeného gastricky a model Člověka plně uspokojeného. Plně neuspokojený antropoid dozrál první – vylíhl se za dva týdny. Toto ubohé stvoření pokryté vředy jako Job, strádající všemi známými i neznámými chorobami, trpící současně horkem i zimou, se vyvalilo do chodby, oblažilo ústav sérií neartikulovaných stesků a zdechlo. Gustavillo triumfoval. Nyní bylo možno považovat za dokázané, že když člověk nebude jíst, pít a ani se léčit, tak ten člověk tento... bude nešťastný a možná dokonce to… umře. Jako umřel tenhle. Vědecká rada užasla. Gustavillův nápad začínal dostávat jakýsi děsivý podtext.

Tento kaleidoskop poskytuje autorům rozsáhlé pole ke kritice nešvarů vědecké praxe, politické podlézavosti, zviditelňování se před tiskem či propadnutí lačnosti a magii ve svůj vlastní prospěch. Dlouho jsem přemítal a hledal, co je hlavní cíl, o čem kniha je. Vypadala jako zábavný mix, parodie na všechno - naštěstí ale i ona má výraznou dějovou linku spojenou s pátráním po zvláštnostech ředitele Januse Poluektoviče.

Vynikající je doslov překladatele, který formou „vzdělanému čtenáři není třeba připomínat“ čtivě popíše všechno, čemu člověk neznající do detailu ruské pohádkové postavy a příběhy nerozuměl. Zkrátka čtení výborné; podívejte se ještě na pagiho recenzi.

nakladatelství Triton, Praha 2005, ISBN 80-7254-584-1, cena 199 Kč

12345
1340566500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online