Wuwejův zápisník

Allan Cole, Chris Bunch: Vlčí světy (Stenova dobrodružství 2)

29.05.2011 23:58, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Allan Cole, Chris Bunch: Vlčí světy (Stenova dobrodružství 2)Na zapadlé planetě kdesi v Eryxské hvězdokupě byla objevena ložiska exotické suroviny a je jen otázka času, kdy se tato informace rozšíří a do hvězdokupy se vrhnou těžařští zlatokopové z celého známého vesmíru. Pro Věčného Císaře to má nevýhodu v tom, že všechny myslitelné cesty vedou přes Lupuskou hvězdokupu. Přes území, ovládané dvěma náboženskými sektami, uctívači Talameina, přičemž ta aktivnější, Janičáři, je militantní a bezvěrce nemilosrdně likviduje. Po vypuknutí zlaté horečky a nemilosrdném vraždění těžařů a obchodníků by Císař musel zasáhnout a poslat gardu - jenže protože je sám do minulosti kultu Talameina poněkud zapleten, bylo by to vnímáno „tak, že Věčný Císař porušil své nejčestnější slovo a uchýlil se k potlačování svobody náboženského vyznání.

Zkrátka, je nanejvýš žádoucí, aby nejpozději za jeden rok bylo území pod nadvládou jednoho subjektu, a to takového, který je rozumný a přístupný obchodním dohodám. Císař s tím pochopitelně nesmí mít nic společného a tak přichází úkol pro Stena s Alexem, jeho parťákem ze skupiny Kudlanek, tajné diverzantské služby.

Císař vypnul prohlížečku, vstal, popadl láhev a nalil další dva panáky. Kopl do sebe svůj a nahlas zapřemítal:
'Oddíl Kudlanek. Proč já si vás vlastně vydržuju, když pořád děláte přesně to, co chci způsobem, jakým nechci?'

Jak rozložit jednu nábožensko-fanatickou vládu, druhou vynést na vrchol a sám to přežít? Rozhodně nic jednoduchého. Tolik asi stručný úvod k ději. Oproti prvnímu dílu je tento kompaktnější, žádné velké střihy nebo skoky v čase, nevyřčených posunů v ději je také jen pár a můžete se plně soustředit na Stenův postup. Kniha je v podstatě vojenská akční literatura, byť zasazená do sci-fi hávu, ale nevěřil bych, jak mě bude bavit.

Zajímavá je autorova taktika pomalého přidávání informací o Císaři, pokaždé je nějaká drobná zmínka o tom, koho znal (Talameina, například), jak se snaží vyrobit pravou whisky, že vykoupil a vystěhoval polovinu toky řeky v Původním světě čili na Zemi, aby ji mohl vyčistit, vysadit pstruhy a rybařit. A zároveň střípky o jeho moci, oficialitách, vládnutí... myslím, že historie Císařství bude stát za to a doufám, že se po přečtení celé série složí kompletní obrázek.

nakladatelství Perseus publishing, Plzeň 1999, ISBN 80-86030-83-0, cena 169 Kč

12345
1306706280000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online