Wuwejův zápisník

Brian Lumley: Nekroskop 2 - Vampýři

25.04.2011 22:39, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Brian Lumley: Nekroskop 2 - VampýřiDruhé pokračování Nekroskopa začíná tam, kde první díl skončil - na Bronickém zámku, sídle sovětského vojenského výzkumu mimosmyslového vnímání a dalších nevysvětlitelných lidských schopností. Zámek je značně poničený po souboji anglického nekroskopa Harryho Keogha a sovětského nekromancera Dragosaniho, shodou okolností i upíra. O život přišli oba, ale protože Harry Keogh ovládá vstup do Möbiova kontinua, prapodivné struktury „za světem“ (dokáže se svým kolegům i nadále ukazovat spolupracovat s nimi) a protože v Anglii se narodil jeho přinejmenším stejně nadaný syn, vyšla z toho anglická pobočka o poznání lépe.

Problém ovšem je, že Dragosani nebyl jediný. Skutečně plnohodnotného potomka dokáže upír vyprodukovat jen jednou za život, ale má i jiné schopnosti - umí pokazit, infikovat nenarozené dítě, umí z kousku svého těla odhozeného do země vypěstovat beztvarou, neinteligentní, ale životaschopnou a agresivní masu protoplazmy, umí v místě svého působiště ponechat své stopy a umožnit tak svůj návrat do života...

A tohle všechno také Dragosaniho „otec“ Tibor nebo jeho předchůdce Faethor Ferenczy udělali. Živoucí pozůstatky jejich činnosti jsou jako nákaza rozesté po světě, v Anglii vyrůstá a experimentuje Julian Bodescu, v Rumunsku se na Ferenczyho hradě ukrývá bůhví co... Je to mor a riziko tak obrovské, že se dokonce obě pobočky ve společném boji spojí. Bohužel situaci zkomplikují i mocenské boje a zrada.

Čtení je to opět strhující a nemůžu říct, že by bylo v něčem horší, než díl první. Dějové schéma je trochu podobné; nejprve se hlavní hrdinové a zápletky vyvíjejí, diskutuje se s mrtvými, obě pobočky konají svou práci, následuje souboj s upírem a intervence ze zásvětí. Do brakové klasiky patří pokus o pokřtění upírem znamenaného dítěte, nevysvětlitelná nezranitelnost Ivana Gerenka (nelze dokončit čin, který by mu fyzicky ublížil - sekera se zlomí, útočník zakopne...) je možná už trochu příliš pokleslý nápad.

Co mě ještě zaujalo - jednou jsem měl na čtení dost času, několik hodin, a zjistil jsem, že popisované zlo upírů i agentů mě začíná namáhat. I pouhé čtení o zlu člověka ovlivňuje, opět jsem si připomněl Brány meonu a svůj postřeh o psychohygieně.

nakladatelství Polaris, Praha 1996, ISBN 80-85911-24-8, cena 279 Kč

12345
1303763940000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online