Wuwejův zápisník

Lucie Olivová: Krajina čínského umění

25.04.2009 23:23, Wu | knihy | kultura | komentáře -

obálka knihy Lucie Olivová: Krajina čínského uměníKatalog k právě probíhající výstavě v pardubické galerii je zpracován skvěle, na začátku lehce uvádí do problematiky a pak už pouze přetiskuje některá díla. Bohužel zrovna svitek, který mě zaujal nejvíc - Zeleň splývá z deseti tisíců jív od Longjin Shanrena - tam není. Co se dá dělat.

Čínská krajinomalba je dost specifická, malíři prakticky nikdy nemalovali v přírodě, pouze v ateliéru a po paměti, nebo rovnou podle fantazie.

Obraz tedy nemusí zobrazovat konkrétní místo a předmět, a pokud je zobrazuje, neusiluje o věrné vystižení. Má především postihnout duši a srdce a sdělit niterné pocity tvůrce. Proto ta přehnaná, neskutečná výše hor, proto roztodivné formy vrcholků, jimiž se vyjadřuje pohnutí mysli.“ (Str. 7)

Aby se ale začínající malíři měli čeho chytit, z čeho vycházet, záhy se objevily takzvané malířské vzorníky. Byly to tištěné publikace s dřevořezy a návody jak zobrazovat např. kameny, bambusy, ptáky, stromy nebo krajiny.

Ilustrace ze vzorníku Zahrada hořčičného semínka, str. 14.

Ilustrace ze vzorníku Zahrada hořčičného semínka, str. 14 katalogu.

Zaujaly mě malby jako slovní hříčky - například obrázek kohouta mezi pivoňkami, nadepsaný „Slávu a věhlas, štěstí a bohatsví.“ využívá homofonie. Výraz „slávu a věhlas“, „fugui“, zní stejně jako „pivoňka“ (která se ovšem zapisuje jinými znaky). Stejně tak „štěstí a bohatství“ zní jako „kohout kokrhá“.

Ni Tian: Zamlžená řeka mezi nakupenými vrcholy hor, str. 35

Ni Tian: Zamlžená řeka mezi nakupenými vrcholy hor, str. 35 katalogu.

Výstava se koná v galerii v domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí v Pardubicích a potrvá do 24.5.2009 - takže pokud vás ukázky zaujaly, máte ještě šanci.

12345
1240694580000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online