Wuwejův zápisník

Merryl Wyn Davies, Piero: Kulturní antropologie

01.01.2009 10:37, Wu | knihy | komiksy | věda | komentáře -

obálka knihy Merryl Wyn Davies, Piero: Kulturní antropologieKulturní antropologie je další ze série komiksově zpracovaných úvodů do vědeckého oboru. Už jsem tu psal o Logice; obrázková koncepce je prakticky stejná - až na kreslíře. Piero je možná uznávaný, jistě osobitý, ale především velmi neestetický. Zpotvořené postavy, fascinace zuby a groteskní vzhled způsobily, že se mi kresby, i přes občasnou vtipnost, prohlížely dost ztěžka.

Celou knihou provázejí dvě postavičky, zubatý indián, reprezentant primitivního národa, a obtloustlý kníratý vědátor, reprezentant národa imperialistického. Nevím proč, ale neustále mi připomínal obraz George Grosze Opory společnosti.

Co se týče věcného obsahu, připadal mi nejdřív trochu roztříštěný, jako by ty kapitoly nijak nenavazovaly. Ale ke konci jsem si uvědomil, že tam přece je nějaký řád je, že nejprve se řeší předmět zkoumání antropologie a její potíže při sebedefinici:

Největším problémem antropologie je to, jak se vyjadřovat o předmětu zkoumání. Primitivní, divošský a prostý jsou zaujatá, diskriminující a podřadná označení. Přesto charakterizovala lidi, o které se antropologové zajímali, a sdělovala, proč je chtěli zkoumat.“ (Str. 6)

str. 25

(fascinace zuby - ukázka ze str. 25)

Pak se ukáže rozcestník s hlavními čtyřmi odvětvími antropologie:

  • fyzická či biologická antropologie
  • archeologie
  • antropologická lingvistika
  • sociální či kulturní antropologie

Poté se procházejí jednotlivé obory nebo problémy, případně hlavní antropologové.

Dělicí čára mezi historickým obdobím a profesionální moderní antropologií spočívá v posunu od spekulací k empirické vědě. Je charakterizováno změnou místa: opuštěním lenošky, filozofovy slonovinové věže a koloniální verandy a odvážným vykročením do terénu, kde 'primitivní' lidé žijí.“ (Str. 38)

str. 127

(dva průvodci - ukázka ze str. 127)

Nejvíc mě udivilo, jak moc kontroverzní vědou antropologie je. Prakticky každé její zkoumání má nebo mělo nějaké potíže - kořeny v kolonialistickém shlížení na "primitivní" kultury, rasistické konotace u fyzických výzkumů, podvody nebo narušování původních kultur u etnografických dokumentů. Být antropologem zřejmě není vůbec jednoduché.

Podrobné ukázky: první, druhá, třetí.

12345
1230802620000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online