Wuwejův zápisník

Jan Bauer: Od Ježíše k televizní stávce

07.03.2006 20:03, Wu | knihy | komentáře -

Od Ježíše k televizní stávce

Od Ježíše k televizní stávce aneb jaké byly první roky staletí... V pozadí publikace je myšlenka uctít začátek nového tisíciletí pohledem do minulosti, ohlédnutí za všemi začátky staletí, za jejich osobnostmi a událostmi.

Úvod rekapituluje vznik a proměny našeho letopočtu, názorně dokládá, že hledat v něm náznak dějinných okamžiků nemá smysl, neboť letopočtů s různými začátky bylo a je mnoho a co je přelomovým číslem v jednom je v jiném úplně obyčejný rok. Pak už se vrhneme do roku jedna; v každé kapitole dlouze probereme Evropu, krátce svět a podle situace dlouze nebo krátce dění v Čechách.

Styl je svižný, jednotlivé kapitoly se čtou dobře, horší byla práce korektora. Hrubé i lehčí pravopisné chyby jsou v každé kapitole, překlepy snad na každé stránce: "krufiřté" místo kurfiřtů, "George Busch", "přenesl" místo přinesl, "vyplnuly" místo vypnuly atd. V poslední kapitole - rok 2001 a "televizní stávka" - se tiskařský šotek vysloveně vyřádil. Udělat z Jany Bobošíkové Janu Bobošíkvé (str. 145) je čistá zlomyslnost.

Poslední kapitola je vůbec dost tendenční. Od historika bych nečekal, že napíše do své knihy něco o tom, že rada rozhodla rychle, neboť bylo před Vánoci a místopředsedkyně, majitelka penziónu "zřejmě pospíchala péci cukroví". To je neprofesionální. Připočtu-li fakt, že se sice dozvíte něco o situaci na začátku každého století, ale o zbývající většině let vůbec nic (dějiny přes cedník?), musím knihu spíše nedoporučit.

12345
1141758180000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online