Wuwejův zápisník

Klíč k rozpoznání duchovního romantismu

13.02.2006 21:00, Wu | duše | komentáře -

knihaNabídka knižních titulů z duchovní oblasti je nepřeberná a vedle nesporně kvalitních knih, které nás posunou o kus dál na naší cestě, leží spousta děl průměrných až nekvalitních. Mnohé se opájejí lacinými představami, jiné vznikají z čistě komerčních pohnutek a další nám přinesou jen spoustu zbytečností a oberou o čas.

Proto přináším pomůcku ke snadnému rozpoznání duchovního romantismu.

Jako každá snadná pomůcka, i tento klíč může vést k omylu; ne každá kniha, identifikovaná jako podezřelá, bude nutně špatná. Každý jsme na své cestě jinak daleko a to, co mně zní špatně, může být pro jiného pravda seslaná v pravou chvíli. A naopak. Zvýšená opatrnost však nemůže uškodit nikdy.

Funguje to tak, že si všímáte výskytu následujících pojmů a témat, a pokud je v textu knihy najdete, rozsvítí se vám v hlavě kontrolka „pozor“.

Aktualizace 13. 1. 2020: v knize Sama Harrise Spiritualita bez náboženství jsem našel odstavec věnovaný tomu, jak rozpoznat špatného duchovního učitele. Myslím, že k tématu se dobře hodí:

Osudnou by se mu měla stát minulost fabulátora či podvodníka – spirituální názory Josepha Smithe, G. I. Gurdžijeva a L. Rona Hubbarda tak lze bezpečně ignorovat. Zlověstným znamením je i fetišistická záliba v číslech. Matematika je magická, ale matematika, k níž se přistupuje jako k magii, je pouhou pověrou – a s numerologií čeká intelekt záhuba. I věštění svědčí velmi silně o tricích či šílenství na straně učitele a o hlouposti na straně jeho žáků. (… ) Komunikace s neviditelnými entitami, ať už k tomuto přenosu dochází zpoza hrobu nebo z jiné galaxie, by měla vyvolávat pouze smích. (Str. 142)

12345
1139860800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online