Wuwejův zápisník

Karin Hertzer: Rétorika v zaměstnání

02.05.2011 14:15, Wu | knihy | produktivita | komentáře -

obálka knihy Karin Hertzer: Rétorika v zaměstnáníVelmi solidní příručka s návody, jak mluvit před lidmi a s lidmi v zaměstnání. Na začátku autorka poznamenává, že ačkoliv to tak možná nevypadá, i rétorika je umění, kterému se dá naučit, nabídne test pro zjištění, jak si stojíme, a pak se s námi pustí do práce.

V kapitole „Co je alfou a omegou rozhovorů (Od oblečení až k loučení)“ probírá hlas a hlasové techniky, důležitost jeho srozumitelnosti a znělosti, řeč těla, oděvu i pozice u stolu nebo v místnosti. Zmíní se o pozdravech, nezávazné konverzaci, oslovení, argumentaci nebo třeba telefonování.

Následuje kapitola „Jak působit přesvědčivě při rozhovoru mezi čtyřma očima“, kde se dozvíme o důležitosti prvního dojmu, znalosti komunikačního partnera, naslouchání i použití cílených otázek. Pak už procházíme jednotlivé situace a konkrétní rady - ucházení se o místo, vyjednávání o platu, krátká zpráva o průběhu projektu, rozhovor o cílech, zpětná vazba, zajištění více volného času a jako poslední možnost jednání o výpovědi.

Pokračujeme částí „Hlaste se při poradách ke slovu“, v níž čelíme větší skupině kolegů. Jak na to? Nadchnout novými myšlenkami, diskutovat konstruktivně, úspěšně prezentovat projekty. Probírané situace jsou diskuze, konference, externí schůzky nebo moderování pódiových diskuzí.

Harwardský koncept má motto 'Tvrdý k tématu, ale citlivý k lidem' a řídí se následujícími čtyřmi zásadami:
- soustřeďte se na téma věci. Buďte ke svému partnerovi v jednání zdvořilí a přátelští, ale nebuďte k němu vstřícní jen proto, že se tím pokoušíte oddálit konfrontaci. Naopak byste si měli dávat pozor na to, abyste se vrátili zpět ke své roli a obchodním záležitostem, ale nesnažte se být neúprosní.
- Rozhodněte mezi požadavky a motivy.
- Pátrejte po řešení a zvolte takové, které by přineslo oběma stranám co možná nejvíce výhod. Férový kompromis neleží vždy jen uprostřed mezi dvěma pozicemi. Čím větší je okruh věcí pro jednání, tím větší prostor mají obě strany a obě mohou být na závěr spokojené.
- Vypracujte si objektivní kritéria pro své požadavky. Příklady: 'Produkt smí stát jen ... korun (euro)', 'Projekt musí být hotový do...', 'Ujednání budou nadále spočívat v...'

(Str. 61, kapitolka Jak šikovně jednat, vychází z výzkumů amerických sociologů Fischera, Uryho a Pattona z 80. let minulého století)

Knihu uzavírá část nazvaná „Jeviště je volné - přednášky a projevy“, popisující jednak obecné rady a informace (jak si připravit projev, tréma jako přirozená součást, důležitost poznámek), jednak potřebné tipy k volbě oslovení, spontánnímu nebo připravenému vystoupení, dramaturgii delšího proslovu apod.

Jak jsem zmínil v úvodu, příručka je velmi solidní a pestrá, pokrývá snad všechny oblasti. Zároveň je ale poněkud suchá, málo čtivá. Možná za to mohou odrážkové seznamy, z nichž je prakticky celá sestavená, možná to, že obsahuje pouze čisté informace, v každém případě mě nedokázala strhnout, nadchnout a pokoušet se vyčtené ihned zavádět do svojí práce (na rozdíl od např. Prezentace a zen). Až se na mě bude nějaké vystoupení nebo porada řítit, asi si příslušnou kapitolu nalistuji a přečtu, tím to ale nejspíš skončí.

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2006, ISBN 80-247-1799-9, cena 99 Kč

12345
1304338500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online